top of page

Patrice van Dijk

Patrice-illustratrice

Vanaf dat ik 9 jaar was wist ik dat ik wilde illustreren, mijn grote voorbeeld was Mance Post die de boeken van oa Guus Kuijer illustreerde. Ik wilde een klassieke opleiding volgen zodat ik alles zou kunnen tekenen wat ik zag. Daarom koos ik voor de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, met een uitwisseling naar de kunstacademie van Praag. Uiteindelijk heb ik twee opleidingen aan de KABK in Den Haag gevolgd. Eerst de dagopleiding tekenen/schilderen en later de avondopleiding grafisch vormgeven. Hierna werd ik moeder van twee kinderen en heb vol overgave het moederschap beleefd en daaruit zijn veel stillevens, portretten en dagboek tekeningen van het dagelijks leven ontstaan.

Inmiddels werk ik weer fulltime en maak ik grote (1,5 meter) en kleine schilderijen van de toermalijn. Deze edelsteen is van zichzelf transparant en kan alle kleuren aannemen vanuit zijn omgeving. De binnenkant van de steen transformeert in vorm en kleur, deze varieert van heel liefelijk zachte kleuren tot zeer donkere en dramatische. Juist deze steen inspireert mij omdat mijn werk gaat over hoe ik mijzelf verhoud tussen de binnen- buitenwereld. Hoe je gekleurd wordt of bent door de dingen om je heen en hoe ver ervaringen binnenkomen en je vormen.

Daarnaast blijven stillevens schilderen en portretten maken van mensen me boeien. Juist in deze moderne tijd waar alles vastgelegd en gedeeld wordt door fotografie en multimedia, vind ik het  interessant om goed te kijken naar mijn onderwerp. Om stil te staan bij de schoonheid van het alledaagse..

Portretten te schilderen (of tekenen met houtskool) van mens of dier, is voor mij het zien van degene die ik schilder. Het schilderij wordt een combinatie van wie ik zelf ben en het onderwerp. 

foto lesha.JPG
bottom of page